Satın Alma Süreci |2016 Arşivinden
Gönenç Emlak şirketi 2016 arşivinden emlak konut satın alma süreci hakkında nelere dikkat edilmesi konusunda gayrimenkul sektöründe açıklama yaparak paylaştı. Günümüzde nelerin değiştiğini görme açısından 8 yıl önce yayınlanan makaleyi sunuyoruz. Bazı şeyler yaşanılarak öğreniliyor. Bu nedenle ilk kez taşınmaz alan veya satanın alışveriş sırasında olduğu gibi satışı sonlandırmada nelere özen göstermesi gerektiği önem kazanmaktadır. Kendi başınıza işinizi görebilirsiniz. Ancak yanınızda danışman veya avukat olması sizi sakıncalardan koruyacaktır.
Emlak Konut
Vatandaşlarımız emlak alım-satım işlemlerinden çok çekinmektedir. Oysa artık emlak alım satım süreçleri ülkemizde çok kolay şekilde yürütülmektedir. Türk vatandaşları ortalama 1-2 gün içerisinde konut alım-satım sürecini tamamlayabilirler. Ancak sizten istenilen belgeleri eksiksiz teslim edilmesi gerekir. Peki neler yapılmaktadır bakalım.
Emlak Konut Satın Alma
Ülkemizde gayrimenkul satış süreci şu şekilde işlemektedir. Gayrimenkulün bulunduğu belediyenin emlak bölümüne giderek vergisi olup olmadığına binanın borcu var ise satıcıya bu borçların ödenmesi talebinde bulunulur. Gayrimenkulün satış beyan değeri ilgili belediyeden yazılı olarak talep edilir. Kat mülkiyeti bulunan daireyi satacak iseniz zorunlu deprem sigortası sigortasının yapılması gerekmektedir.
Tapu İşlemleri
Tapu dairelerinde yapılacak işlemler basit anlatımla şöyledir. Belediyeden aldığınız beyan değeri ibelgesiyle satıcıya ait 1 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı fotokopisi, aslı ile vatandaşlık numarası istenir.
Gerekli Evraklar
- Alıcıya ait 2 adet fotoğraf
- 1 adet nüfus cüzdanı fotokopisi ve aslı ve vatandaşlık numarası talep edilmektedir
- Tapunun aslı, fotokopisi istenir
- DASK poliçeniz ve evraklarınız ile Tapu müdürüne müracaat edersiniz. Evraklarınız görevli tarafından kontrol edilir.
- Vekalet vermeniz gerekiyor ise işlemlerini tamamlarsınız.
Emlak Satın Alma Süreci
Bu vekaletnameleri düzenlerken süresine, kapsamına kesinlikle çok dikkat etmelisiniz aksi takdirde geri dönülemeyecek yanlışlara adım atmış olursunuz. Bu işlemler tamamlandıktan sonra ilgili memur satıcı-alıcıdan binde 15 oranında özel işlem vergisi, harç makbuzlarını sizden talep eder. İlgili harçlar bankaya giderek yatırılır. İlgili dekontlar memura teslim edilir. Son olarak tapu dairesinden çıkmadan gayrimenkulü satın alan kişi tapu senedinde adının, soyadının, vatandaşlık numarasının aynı olup olmadığına dikkat etmelidir.
Yazarın Notu
2016 yılında Tapu Müdürlüğünde yapılan işler böyle yürütülüyordu. Oysa ki, 2024 yılına geldiğimizde devletin teknolojiyi kullanarak daha hızlı, güvenli hizmet verdiğini söyleyebiliriz. Nitekim 2019 yılında başlayan Web-Tapu sistemi pek çok evrak gereksinimi konusunda dijital sistemle ihtiyaçları gidermiştir. Satış İşlemi sırasında parmak izi kontrolü ise islemlerin güvenle yapılmasına katkı sağlamıştır. Avantajlar bunlarla sınırlı değil bulunduğunuz ilden, başka bir ilde bulunan taşınmaz satabilmeniz mümkün.
Yabancılara mülk satışı konusunda, geçmişte aylarca askeri bölge dışında olup olmadığı kontrolü sürerken günümüzde 1-2 günde satış tamamlanıyor. Türk vatandaşları ise müracaat ettikten sonra bir gün içinde işlemlerini sonuçlandırabiliyorlar. Böylece Tapu Müdürlüğünde kuyruklar sona erdi.
Medya İrtibat: 0532 312 01 16