Marmaris Kiralık Evler
Muğla çevresi konut açığı nedeniyle özellikle Marmariste ev kiralama konusunda sıkıntıların yaşandığı ve sorunun çözülemediğini Gönenç Emlak Şirketi belirtti. Türkiye herhalde en yaygın hukuki anlaşmazlık kiracı kiraya arasında yaşanmaktadır. Kira kontratının tanzim edilmesi, yürürlüğe girmesi ile taraflar yasal haklara da sahip olurlar. Son yıllarda yapılan düzenlemeler tarafları pek de memnun etmedi. Sorunlar sürekli büyüyor. Şimdi hem ev sahipleri hem de kiracılar açısından neler yaşanıyor bakalım. Örneğin; Kiracı kirasını ödemedi, ödemiyor. Ne olacak? İki yol var.
Ev Kiralama
Birincisi, tebligat usul kanununa uygun olarak kiracının eline geçecek şekilde ihtarname göndermek. İhtarname alındıktan 30 gün sürede ödeme yapılırsa, ev sahibi, yasal olarak alacak ve tahliye davası açma hakkına sahip olur. Dikkat ediniz. Tahliye edemiyor, dava açma hakkını kazanmış oluyor. Avukata vekalet ücreti, dava açma ödeme bedeli ( 2.000-TL peşin, 1500-TL tahliye aşamasında ve benzeri).
Kiracı Tahliye Sorunu
Aslında en önemlisi, bir duruşmada bitecek davanın aylarca sürmesi. Adli tatile de denk geliyorsa, ucu açık süreci beklemek gerekiyor. Yaşanan stres de ayrı. Kiracı; ihtar edilen süre içinde kirasını öderse, dava açma hakkı ortadan kalkar. Ancak: bir kira dönemi içinde ikinci kez haklı ihtar gönderilirse, yine dava açma mümkün olur. Davanın nasıl sonuçlanacağı da belli değildir.
Ev Kiralama Koşulları
İkinci yol ise; yasal ihtarnamelerin ardından icra takibi başlatmak. Bu süreç daha hızlı olabilmektedir. Fakat en hayırlı olanı, kiracının seçimimde titiz olmaktır. Kira kontratında müteselsil zincirleme borçlu kefil bulunması önemlidir. Tarafların kira kontratlarını avukat aracılığı ile yapmaları, evi teslim ederken, noter getirerek tespit yapılması, yangın, hırsızlık için sigorta yapılması gibi önlemlerin alınması ev sahibini korumaya yarayacaktır. Marmariste ev kiralama için iyi insanlar iyi insanlarla karşılaşsın dileriz deyişi yaşantımıza girmiştir.
Gelişmiş Ülkelerde Sorun Çözülmüş
Özellikle merakımdan Amerikan hukuk yaşamında böylesi yaşanan sorun ele alınıyor diye araştırdım. Çok farklı. Her şeyden önce mantıksal yaklaşım farklı. Burada polis devreye giriyor. İşsiz kalana maaş bu nedenle veriliyor. Kirasını, elektrik, su giderini ve yeni iş buluncaya kadar yaşamını sürdürmesi için işsizlik maaşı veriliyor.
Ne kadar doğru tartışılır ama kira ödenmeyince, polis eve gelerek uyarı yapıyor. Bir haftalık süre içinde istersen ödeme, gelerek evi boşaltıyor. Almanya ise yine farklı. 1989 yılında duvar yıkılırken gittiğim Batı Berlin, bizzat şahit olduğum, kiracı kiraya veren ilişkisinde insan hakları boyutu sosyal devlet uygulamasında nasıl yer alıyor, başka yazımızın konusu olsun.
Yazarın Notu
Maalesef 2015 Temmuz ayında yazdığımız makalede sorunun çözülemediği ve 2024 yılına taşındığı ortada duruyor. Hukuk açısından yenilik, Ara Buluculuk Sistemi getirilmesi. Ayrıca %25 kira artış oranı uygulaması müdahaleleri yapılması sayılabilir. Yüksek enflasyon nedeniyle yerel piyasada ikinci el konut kiraları aylık 20.000-TL itibaren başlıyor. Yeni dairelerde mevki durumuna göre 25-35.000-TL etiketi mevcut. Yani geçen süre içinde bu sorunun büyüyerek devam ettiğini söyleyebiliriz.
Medya İrtibat: 0532 312 0116
2 Comments
Leave a reply →